Agenter for rettferdighet

Global uke: – Vi tror på en Gud som identifiserer seg med de minste, de forfulgte, de som blir utnyttet. Vi kan ikke lukke øynene for urett, vi må strekke oss etter å gjøre det som er godt for våre medmennesker, sier pastor i Ørsta Frikyrkje, Eli Hatlen. Sammen med menigheten forbereder hun Global uke mot moderne slaveri.

I menigheter over store deler av landet er forberedelsene til Global uke godt i gang. Målgruppene og arrangementene varier, fra gudstjenester og seminarer, til danseforestillinger og konserter.

Med danseworkshop og aktivitetsløype markert av glowstick planlegger Den norske kirkes menigheter i Hurum, Røyken og Åros «Agent for rettferdighet».

Timea Bakay Holby som er kateket forteller at de gjennom dette vil belyse global urettferdighet som foregår i det mørke, være et lys for mennesker i nød og skape mer himmel på jord. Hun forteller at et overordnet spørsmål for «Agent for rettferdighet» er: – Hvordan reagerer du når du blir urettferdig behandlet eller når andre blir det?

– Vi spør også: Vet du hvor skoene dine er laget og hvordan arbeiderne som laget dem har det? Eller hvor de aller viktigste mineralene i mobilen din kommer fra? Kjenner du noen som måtte flykte fra krig eller naturkatastrofe? Har du lyst til å stå opp for andre og gjøre en forskjell?

Menighetene inviterer tweens fra 12 år til å komme rett etter skole, gjøre lekser om de har det, eller spille spill eller bordtennis før mat og samling. På samlingen skal de få høre en rørende fortelling om nøden i Ukraina og håpet som Misjon i Europa skaper i menneskers hjerte.

Strekker seg etter det som er godt for våre medmennesker

I Ørsta Frikyrkje planlegges det markering av Global uke i forbindelse med gudstjenesten.

Hvorfor vil dere være med å markere Global uke mot moderne slaveri?

– Vi hadde en samtale om himmelhåp, og det å leve med en himmel over livet. Da noen uttrykte at vi i dag lever liv som overskygger himmelhåpet. For hva mangler vi egentlig? I en historisk kontekst lever vi i Norge unormalt bekymringsløse liv, forteller pastor Eli Hatlen. 

Men all velstanden har sin pris, legger hun til. – Det er bare det at det er noen andre som betaler prisen for oss. Og all denne velstanden gir oss et enormt ansvar som vi kanskje ikke så lett tar innover oss. Vi som lever med en himmel over livet, er skapt til fellesskap med Gud og alt hans skaperverk. Vi skal ha et større perspektiv enn meg og mine. Vi tror på en Gud som identifiserer seg med de minste, de forfulgte, de som blir utnyttet. Vi kan ikke lukke øynene for urett, vi må strekke oss etter å gjøre det som er godt for våre medmennesker. Global Uke er en fin anledning til å sette fokus, og gjøre oppmerksom på urett. Understreker Hatlen.

Hatlen forteller også at de vil markerer Global Uke med en temagudstjeneste hvor generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen skal tale, og Laura Mortveit fra Fremtiden i våre hender, – og Fairtrade er invitert for å ha en appell om hvilke ting vi kan gjøre i vår hverdag.

– Sangvalg og bønner preges av selvransakelse og sorg over urett. Vi kommer resten av uka til å dele om temaet i SoMe, og på nettsidene våre, forteller Eli Hatlen.

Behov for økt kunnskap og konkret handling

– Vi i Trondheim Kristne Råd har med vår plattform mulighet for å sette fokus på viktige emner, og et svært viktig emne i dag er moderne slaveri og de forferdelige konsekvenser det har i menneskers liv, sier prest i Metodistkirken i Trondheim Christina Thaarup.

Hun forteller hvordan Global uke mot moderne slaveri gir kirker, menigheter og kristne de ressurser de trenger for øke kunnskap og sammen finne ut hva hver enkelt kan gjøre for å jobbe for et bedre liv for alle mennesker, både i Trondheim, Norge og utover hele verden.

– Trondheim Kristne Råd inviterer derfor kristne ledere i Trondheim til en lunsjsamling i Frelsesarmeen i Trondheim. Her vil generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen orientere om hva Global uke er og hvor vi skal høre fra Vidar Sagmyr, som er prosjektleder i Byggebransjens uropatrulje, om hvordan det ser ut i Trondheim i dag, forteller hun. – På kvelden inviterer vi til konserten «Frihetens time» for alle byens menigheter. Gjennom sang og musikk om vår tids slaveri vil vi møte menneskers kamp, mørke og styrke. Fordi det menneskets historie vi vet om blir også en del av vår historie slik at deres kamp kan bli vår kamp, sier Christina Thaarup.

Global uke over hele landet

Over hele landet forbereder nå menigheter og grupper Global uke mot moderne slaveri.

Motto for årets uke er «Belys slaveriet!», og sikter til at utnyttelse ofte skjer i det skjulte, i mørket: Det er forbudt i alle land å utnytte andre under slaverilignende vilkår.  Likevel skjer det i stort omfang og ofte utenfor offentlighetens lys.

DANSEFORESTILLING: Den nye danseforestillingen Vingespenn settes opp i mer enn ti byer. I flere byer blir også Frihetens time satt opp.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!