Forent Norge i bønn for Ukraina

Både kongehus, regjering og kirke-Norge kom tirsdag sammen i bønn for situasjonen i Ukraina. Anledningen var direktesendt fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken i Oslo. 

Høytidelig deltakelse

Bred deltakelse fra kirkesamfunn og det offisielle Norge

Fredsgudstjenesten kom i stand på få dager, og deltakelsen vitnet om et stort behov for å kunne samles sammen for å be. Både Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, samt justisminister Mehl, og representanter fra elleve kirkesamfunn og flere store organisasjoner deltok i løpet av gudstjenesten som ble sendt direkte på NRK2. 

At både Kongehuset, regjering og kirke-Norge var samlet sammen i bønn for Ukraina viser med all tydelighet kirkens aktualitet i kriser.

Sammen på tvers av kirkesamfunn 

Fader arkimandritt Kliment

– Vi står samlet i bønn for fred fra mange ulike kirkesamfunn og det offisielle Norge, og vi er takknemlige for at kronprinsen og kronprinsessen er med og deler denne viktige kvelden med oss, sa generalsekretær Erhard Hermansen i Norges kristne råd ved innledningen av gudstjenesten.

Ekstra fint var det også at Fader arkimandritt Kliment fra Den russisk-ortodokse kirke deltok på fredsgudstjenesten. Et kirkesamfunn som har både russiske og ukrainske medlemmer. Samtidig en sterk påminner om at det ikke er det russiske folk som er våre fiender, og at vi må be for begge sider i konflikten. 

Biskop Eidsvig

Sterke ord fra talerstolen 

Både Biskop Veiteberg i Den norske kirke og Biskop Eidsvig fra Den katolske kirke hadde taler som virkelig satte ord på hva mange folk tenker, men også løftet perspektivet vårt i forhold til hvordan vi som kristne skal respondere på uretten som foregår. – Vi appellerer til Gud i dag. Hvem kan president Putin appellere til, spurte Biskop Eidesvig retorisk. – Vi har alle eit ansvar for gjere vårt, saman, for at religion ikkje blir brukt til å hate, men til å elske, sa Biskop Veiteberg i sin tale. Det er lett å møte hat med hat, men vi er kalt til å be og vise kjærlighet – også for våre fiender.

Lystenning – en håpets handling 

Kronprinsparet ved lysgloben. Foto: Svein Gjeruldsen / Det kongelige hoff

Symbolikken i lystenningen som skjedde mot slutten av gudstjenesten var noe av det sterkeste som skjedde denne kvelden. Å se at kongehus, stat og kirkelige representanter stod side om side og tente lys for håp og fred i Ukraina, vitnet om et unisont ønske og en sterk bønn til Gud om at krigen må ta slutt. Håpet er det ingen som kan ta i fra oss, la det være vår driver i dagene, ukene, og månedene som kommer. Håp om fred, og bønn for at krigshandlingene må ta slutt. 

Gudstjenesten kan sees i reprise her på NRK 2.

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!