I dag, 21. september er det FNs fredsdag. FNs hovedoppgave har alltid vært å sikre internasjonal fred, og alle medlemslandene er forpliktet til FN-pakten. Denne inneholder grunnleggende prinsipper for internasjonal rett, og blant annet regler om at ingen land har lov til å bruke makt mot andre land.
Kristne organisasjoner og medlemmer av the Ecumenical Network on South Sudan (ENSS) har anledning fredsdagen formulert og signert en uttalelse med formål om å skape bevissthet rundt den katastrofale situasjonen i Sør-Sudan. I tillegg ønsker vi å vise solidaritet med folket som så lenge har lidd under tiår med konflikter.
– Kirker og trossamfunn har alltid vært sentrale i internasjonalt fredsarbeid. Fred er et sentralt begrep i Bibelen, fredsarbeid er koblet til kjærlighetsbudet, og kirkene ønsker å stå opp for mennesker som lider under vold og krig, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.
Kirkene sammen
– Fred er mye mer enn fravær av krig, det handler om å sikre demokratiske samfunn hvor fundamentale menneskerettigheter respekteres slik at grunnlaget for framtidige konflikter og urett minimaliseres. «Rettferdig fred» handler om å bygge fellesskap der menneskers gode relasjoner med hverandre, med skaperverket og med Gud blir ivaretatt, sier Hermansen.
Kirkene er gjennom Kirkenes Verdensråd kalt til å gå sammen i fellesskap og tro som del av “the pilgrimage of justice and peace”. Kirkene skal stå sammen mot urettferdighet og vold. Kirkene skal ikke bare arbeide for å unngå krig, men aktivt ta del i å bygge gode lokalsamfunn der menneskerettighetene ivaretas gjennom aktiv diakoni, handlings- og påvirkningsarbeid, sier Hermansen.
Viktig støtte
Odd Evjen, spesialrådgiver Sør-Sudan i Kirkens Nødhjelp, ser hvilken viktig rolle kirkene har i fredsarbeidet.
– I et samfunn som Sør-Sudan hvor myndighetsstrukturen er veldig svak representerer kirkenettverket en struktur som når ut til så å si alle i hele landet. Kirkenetteverket har historisk sett spilt en viktig rolle i å nå folk i alle deler av landet med grunnleggende tjenester som helse, utdanning og rent vann. Videre har kirkenetteverket i gjennom hele konflikten fra den spede begynnelse vært aktive i fredsarbeid og vært brobyggere i konfliktlinjer lokalt og nasjonalt.
Han forteller at nettverket av kirker gjennom dette arbeidet har fått stor tillit og legitimitet i befolkning – og anerkjennes også av politiske og militære ledere som en sterk stemme.
Om situasjonen i Sør-Sudan tenker Evjen at det viktigste for kirkene i Norge er å gi støtte til søsterkirkene i Sør-Sudan og deres kamp for fred for en lidende befolkning.
– I dagens nyhetsbilde med mangfoldige kriser og utfpordringer så er det lett å glemme både SørSudan og andre langvarige konflikter områder i Afrika, sier Evjen og peker på at internasjonal diakoni i vår tid også er å være en «minnepinne» om menneskelig lidelse i andre deler av verden.
Økt fattigdom av Covid 19
Han påpeker at de nå lider en ekstra byrde som som følge av Covid 19 – blant annet i form av sterk økning av fattigdom.
– I Sør-Sudan ser vi også bivirkningene i form av økt konflikt, fordi de få ressursene som finnes kommer under sterkere press. Vi ser også en avtagende interesse fra både regionale afrikanske aktører og det internasjonale samfunn for å legge press på partene i konflikten og holde de ansvarlige for avtaler som er signert.
– Her i Norge kan vi sammen være med å holde Sør-Sudan-konflikten oppe i den offentlig opinion og i det politiske landskapet slik at det ikke blir glemt. Norge har spilt en viktig rolle i mange år som aktiv pådriver for fred – vi kan ikke og må ikke gi opp håpet om en varig fred. I dette må vi heller ikke gi opp håpet og troen på bønnens kraft; Gud har ikke forlatt Sør-Sudan.
Siste kommentarer