Med alt på jord er vi forbundet

Da Den norske kirke søkte om støtte til miljøarbeid på 2000-tallet handlet oppslagene blant annet om hvor latterlig det var at det fantes en bønn hvor meitemarken var med. De store miljøstiftelsene mente det var noe tull at Den norske kirke skulle få støtte, mens de medlemsbaserte miljøorganisasjonene tok Den norske kirke i forsvar.

Hans Morten Haugen er professor i internasjonal diakoni ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo.

Uansett politiske trender og hva som er populært, har norske kirker – ikke bare Den norske kirke – holdt fram at Gud elsker hele skaperverket; vi er kalt til å svare på Guds kjærlighet. For å gi hjelp til dette finnes en utmerket sang i Syng Håp 2, utgitt av IKO-forlaget; nr 54. Opprinnelig tysk tekst er skrevet  av Stefan Vesper: «Jeder teil dieser Erde ist meinem Volk heilig». Den er oversatt til dansk av Leif Rasmussen, og til norsk av Estrid Hessellund (1990). Gjengitt med tillatelse.  

Med alt på jord er vi forbundet.

Bundet til jord, planter dyr og luft.

Hver liten del, alt på jorden

Er for vår Gud dyrebart.

En lang kommentar forklarer opprinnelsen til sangen. Kortversjonen er at den er inspirert av brevet fra høvding Seattle til USAs president. Siden mange ikke har hørt sangen før, og den er så kort, går det an å synge den både tre og fire ganger.

Hans Morten Haugen, professor i internasjonal diakoni ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo, statsviter med doktorgrad i juss.

Illustrasjon: Det er Elisabeth Briseid som har laget «Geriljabroderiet».

Previous

Next

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ønsker du å dele?

Gjerne del dette innlegget med dine venner!