VÅRE MEDLEMER

Norges Kristne Råd
Se listen av medlemssamfunn

NYHETSBREV

Nye Norges Kristne Råd
Flyktningenettverket
Global info

#torsdagerisvart

23.11.2017
Torsdager går vi i kirkene i svart - i solidaritet med ofre for vold og overgrep. I respekt for menneskerettighetene. I håp om endring.

Fra og med torsdag 23. november vil mange i kirkene gå kledd i svart på torsdager. Med dette knytter vi oss til en kampanje som har pågått i mange år.

Alle kan bli med! 
Aksjonsformen kan alle delta i - handlingen er at man kler seg i svart på torsdager. Og blir man så spurt hvorfor man går i svart, kan man fortelle hva det hele dreier seg om.

Fortell om det!
Bilder deles på Facebook eller Instagram med #torsdagerisvart og #thursdaysinblack, og man kan twitre under samme emneknagg. Bli med, på ubestemt tid, med torsdager i svart.

Bakgrunn
#torsdagerisvart (#thursdaysinblack) er en kampanje som uttrykker protest mot vold og overgrep og solidaritet med ofrene. Den stammer fra Argentina under diktaturet da mødre og bestemødre samlet seg foran diktatorpalasset hver torsdag, kledd i svart, stille, men «visuelt øredøvende til stede». De ville få myndighetene i tale, få vite hvor det var blitt av deres forsvunne familiemedlemmer. Senere er kampanjen båret fram blant annet i Sør-Afrika under apartheidregimet og i Bosnia av kvinner som viste solidaritet med ofrene for vold og overgrep. Kirkenes Verdensråd begynte å markere #torsdagerisvart med fokus på manglende respekt for menneskerettighetene på 1980-tallet.

Volden lever i dagens verden. Når vi ser smerten til alle som opplever den, påvirker det oss. Maktesløsheten og avmakten kan så raskt gripe tak i oss, gjøre oss likegyldige. Vi ønsker ikke å være passive tilskuere. Vi vil delta med en stille protest og solidaritet. Denne aksjonen er global med et klart solidarisk og bibelsk fundament. Det er derfor vi med frimodighet invitere alle som ønsker det til å være med.

Hovedbudskapet er at vi er lei av å høre om vold, undertrykking, drap, voldtekter og trakassering. Vi ønsker at alle skal kunne bevege seg fritt uten å være redd for å bli banket opp, slått, voldtatt, trakassert eller diskriminert på bakgrunn av rase, legning eller kjønn. Vi oppfordrer hverandre til å bære svart på torsdager. Det er et symbol på styrke og mot til å si fra, representerer solidaritet med ofrene og krever en verden uten vold.

Datoen for lansering er ikke tilfeldig valgt: Perioden 25. november-10. desember er en periode FN oppfordrer til å jobbe for avskaffelse av vold. Særlig har denne perioden handlet om vold mot kvinner, men vi ønsker også å inkludere volden menn utsettes for.

Det legges ikke opp til store konferanser, kurs eller handlingsplaner. I stedet oppfordrer vi de som går kledd i svart til å benytte de anledningene dette gir til å snakke om konsekvensene og til å vise solidaritet og protestere.

Innfallsvinklene kan være mange:

  • Dette er en mulighet til å snakke om det kvinnesynet altfor mange menn har: Det å høre om menn som tar seg til rette, som tafser på kvinner, sender slibrige bemerkninger eller trakasserer på andre måter, er rett og slett pinlig og flaut. Når vi snakker om dette skal vi ikke snakke om kvinner, deres troverdighet, edruelighet eller overdrivelser. Vi må snakke om oss menn og vårt kvinnesyn.
  • Kampanjen representerer også en mulighet til å snakke om #MeToo-kampanjen, som har minnet oss om at trakassering skjer i alle sammenhenger, også i kirkene. Det er ikke bare en ukultur som har blitt avdekket, men også kriminelle handlinger. Jeg håper vi gjennom dette kan bidra til å skape en åpenhet som gjør det mulig for flere å fortelle sin historie, å stå fram i trygge sammenhenger.
  • Det å ta opp vold i nære relasjoner vil også være nærliggende. Dette er fortsatt tabubelagt, men utgjør et stort samfunnsproblem, også i Norge. Mange strever i årevis med ettervirkninger av dette.
  • Dette er også en mulighet til å rette fokus på en seksualisert ungdomskultur der mange, særlig jenter, utsettes for et press alle skulle vært forskånet fra.
  • Dessuten er det slik i dagens verden, at likestilling og kampen for alles likeverd, ikke er noen selvfølge. I krevende og urolige tider, som de vi opplever nå, ser vi igjen at likestillingsarbeidet får et tilbakeslag. Det kan vi ikke akseptere.

Bestille genser

 

Det har vært stor etterspørsel etter #torsdagerisvart-gensere, og vi har trykket opp nye. De koster 150 kr/stk. Kommer i unisex størrelser S-XXL. Har også noen dameversjoner, størrelse S igjen. Bestilling gjøres på e-post til kre@norkr.no.

Design by InBusiness | Powered by i-tools.no